fbpx
Как да се научим да приемаме тялото си

Още от ранна възраст се сблъскваме с нереалистичните очаквания как трябва да изглеждат телата ни. Примерите за “перфектното тяло” ни дебнат зад всеки ъгъл, за да ни напомнят колко “неперфектно” е нашето. Това поражда не малък вътрешен конфликт, който често остава с нас през годините. Ако не обърнем внимание на отношението, което имаме към тялото си можем да достигнем до мисли и поведение, които са изключително токсични, а понякога и опасни.

Да не приемаш означава да отхвърляш себе си

Да не приемаш дадена част от себе си означава, че се отхръляш. Означава, че мислите ти произлизат от място на неодобрение. Означава, че не проявяваш достатъчно любов и състрадание към себе си. 

Отхвърляйки себе си, отхвърляш възможността да култивираш уважение. А, хората, които не се уважават често се оказват в токсични взаимоотношения, с лоши навици и саморазрушително поведение.

Да не приемаш себе си било то вътрешно или външно те изолиза. Изолира те от автентичната ти същност. От там неодобрението прераства в недоволство, гняв и в последствие в омраза. 

В тази статия съм подготвила няколко съвета, които ще ти помогнат да приемаш тялото си такова каквото е и да гледаш към себе си с по-позитивен поглед. И запомни, каквото отвътре, такова отвън. Източникът на проблема винаги е някъде в нас, а не извън нас.

Оцени как фунционира тялото ти

Може би не се замисляш често, но това тяло неуморно работи за теб. Част от това тяло е сърцето ти, което те поддържа жив. Гърдите, които те снабдяват с кислород. Черният дроб, който пречиства токсините. Имунната ти система, която се бори да те пази здрав. Храносмилателната система, която преработва храната, за да те снабди с така безценните вещества. Списъкът е дълъг. 

Чрез нашето физическо тяло ние сме способни да изпитваме света около нас. Да виждаме, да чуваме, да докосваме, да прегръщаме. Благодари на тялото ти, че се е погрижило днес да се събудиш.

Тялото не е наш враг

Не си ти срещу тялото. Ти си тялото си. Грижи се за него. То е дом на твоята душа. Уважавай и обичай дома си. Грижи се за себе си. Ако не се чувстваш комфортно в тялото си, то къде ще се почувстваш? Пусни съпротивлението срещу формата си. Фокусирай се върху движение и хранене, което подкрепя и развива връзката ум-тяло.

Прекарвай по-малко време в социалните мрежи

Може би най-голямата фабрика за нереалистични очаквания са социалните мрежи. Ежедневно, безброй пъти на ден виждаме някой, който изглежда “по-добре” от нас поради една или друга причина. Ако ще запомниш едно нещо от тази статия нека е следното. Нищо от това, което виждаш в социални мрежи не е реалистично. Особено ако идва от профили на така наречените инфлуенсъри.

Запомни, че добрата снимка отнема 4294 опита, а светлината и позицията на тялото са от съществено значение. Голяма част от съдържанието подрабно добре и често редактирано. В този ред на мисли, имай реалистични очаквания към себе си и спри да се сравняваш с другите. 

Води списък с неща, които харесваш в себе си

Създай списък, в който редовно записваш неща, които харесваш в себе си. Нека те са както външни качества, така и вътрешни. По този начин тренираш мозъка си и създаваш навик да виждаш красотата в себе си вместо да се фокусираш върху недостатъците си.

Всеки път, когато имаш негативни и токсични мисли се връщай към този списък и го чети. Напомни си кой си и защо си достоен за обичане. 

Ти не си тялото ти

Тялото не е отделен елемент. Напротив, връзката ум-тяло е една от най-силните. Именно в това е цялостта. Не се асоцирай само с външната ти обвивка. Не разглеждай себе си като една опаковка. Ти си завършено човешко същество с още много прекрасни качества от “красиво” или “грозно” тяло. 

Тялото ти е поредното външно проявление на това, което е в съзнанието ти. Ако не харесваш материята, запитай се какво не харесваш и отвъд нея.

Носи комфортни дрехи 

Много често си купуваме дрехи, които не са нашия размер с идеята, че ще “влезнем” в тях един ден. Само че, ние не сме създадени, за да пасваме на дрехите. Дрехите са създадени да пасват на нас. 

Избирай облекло, което е удобно и те кара да се чувстваш уверено. Спри да си купуваш неща, които не са твоя размер. Обличайки нещо, което не е подходящо вероятно ще те накара да се почувстваш зле. Обаче, проблемът не е в тялото ти, а в погрешната дреха.

Опознай тялото си

За да заобичаш тялото си, трябва да го опознаеш. Движи се, танцувай, прави йога, медитирай. Създай време и пространство, в което можеш да изследваш какво може тялото ти и какво те кара да се чувстваш добре. Движението е изключително важно. Не го пропускай. То ще ти даде не само физически облаги, но и ментална яснота. Там, където има статичност, няма живот.

Води си дневник

Обикновенно зад негативното отношение към каквото и да било се крие по-дълбок смисъл. За да достигнеш до него, записвай и анализирай чувствата и мислите, които имаш към тялото си. Ще се изненадаш, че корена на проблема не винаги е това, което си очаквал. Имайки повече информация за вътрешния ти свят, сянката и нагласите ти, ще можеш да се насочиш към подходящите ресурси и практики за теб.

Работи с позитивни утвърждения

Утвържденията са добър инструмент да препрограмираш съзнанието си. Ти вече работиш с утвърждения като постоянно си повтаряш, че тялото ти не изглежда добре и да си вярваш. Само че, те са негативни. Трансформирай тези мисли с позитивен заряд. В един момент те ще станат твоите нови вярвания.

Финално послание

Йога е чудесен инструмент да опознаеш себе си, тялото си и да се приемеш. Разгледай тук всички начини, по които можеш да практикуваш.

В случай, че тези съвети не са достатъни, за да променят как възприемаш тялото си потърси професионална помощ. Не е срамно. ❤️

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия