fbpx
Таро като инструмент за себепознание и личностно развитие

В последните години картите таро нашумяха изключително много. Да не кажем, че станаха “модерни”. А, с масовата им употреба идва и доза деинформация относно предзначението им. Всъщност таро е много специален инструмент, който може да бъде използван по множество различни начини. 

Ще разгледаме какво НЕ Е таро, как ДА НЕ използваш таро и какви са практиките отвъд стереотипа, с които да работиш и да извлечеш истинска стойност.

Какво не е таро

Всъщност най-погрешното схващане за карти таро е, че се използват за гледане в бъдещето. Нека разбием този мит веднъж и завинаги. Таро не е инстумент за гледане в бъдещето. Има много различни реалности, които постоянно се изменят спрямо нашата енергия и решения. Човек има свободна воля да оформя живота си, както пожелае. 

Таро няма да ви каже бъдещето и всеки, който твърди, че може да ви даде категоричен отговор какво ще се случи, по-скоро лъже. 

Чрез таро правим прочит на моментната енергия, потенциала заложен в нея и какъв би бил развоя на събитията в случай, че тя не се промени. Това не означава, че вие нямате контрол над живота си и трябва просто да приемете това, което ВЕРОЯТНО може да се случи. Важно е да се отбележи, че нещата са изключително динамични и енергията може да се промени във всяка една секунда спрямо нашите действия и свободна воля.

Какво да не правиш с таро

Не използвай таро като метод за създаване на очаквания.

Картите дават насоки и съвети, но не ги взимай за чиста монета. Както отбелязахме, те отразяват само енергията сега. Шансът тя да се измени не е никак малък най-вече зависи от теб, не от картите.

 

Не злоупотребявай като си правиш четения за всичко, всеки ден.

Не бива да използваме таро като патерица, когато сме съвсем способни да ходим сами. Да, можеш да правиш дневни прочити, но нужно ли е? Нужно ли да е да разчиташ на външен инстумент до степен, в която не можеш без него? Не ти трябва да знаеш каква е ситуацията във всеки един момент. Остави пространство да бъдеш изненадан, да живееш без очаквания.

Друг фактор е, че картите могат напълно да загубят силата си. Това е като да използваш ракета, за да идеш до магазина, а не да се изтреляш в космоса. Прекомерните четения отнемат този мистичен заряд, с който можеш да работим. В замяна ще получаваме плоски и нясни отговори. 

На въпроса колко често трябва да правиш четения, отговорът е субективен. Всеки сам усеща, когато е придърпан към картите. 

 

Не взимай решения само на база картите

Нова работа, любовни отношения, семейни драми, проблеми с приятели и т.н. Моля те, не оставяй таро да определя твоя път и да взима решения вместо теб. Ти вече знаеш какви са правилните стъпки, отговорите са в теб и таро може само да насочи светлината към тях, за да ги видиш. Но в никакъв случай, не разчитай на външен фактор да определи какво искаш в душата си. Ти вече знаеш.

 

Не приемай значенията на картите за буквални и необратими

С риск да се повторя да пореден път, енергия в нас и около нас се променя динамично. Една карта може да бъде разтълкувана по безброй начини спрямо въпроса и ситуацията. Всеки таролог ще има неговия личен прочит. В този ред на мисли, не приемай значението на дадена карта за крайно, буквално и категорично. Слушай интуицията си. Там ще намериш най-подходящото тълкувание за теб в този конкретен момент. 

В допълнение към това, важно е да се каже, че има безброй ресурси, които ти казват как да разчиташ картите. Със сигурност те помагат, но най-добрия прочит идва от вътре. Винаги вземи предвид усещането пред значението по книга.

 

Не се меси в чужд живот без съгласие

Колкото и да те гризе любопитството да се поровиш в живота или взаимоотношенията на други хора, бих те посъветвала да се въздържиш. Дори за става дума за близки и приятели. Нека си гледаме в своята паница. Разбира се, в случай, че го смяташ за наложително, поне попитай за съгласие преди да разхвърлиш картите по масата.

Съвети при работа с таро

 1. Бъди с отворено сърце и съзнание
 2. Слушай интуицията си
 3. Преди да започнеш работа с картите, отговори си на въпроса защо…
 4. Използвай таро осъзнато. Разбери защо изпитваш нужда да търсиш отговор в дадена ситуация.
 5. Най-добрата комбинация по пътя за разбиране на таро е теория, много практика и интуиция.

 

Трябва ли да се занимавам с таро?

Първо, нищо не трябва. Ако не можеш да НЕ СЕ занимаваш, значи да. Ако имаш вътрешен порив, който не можеш да заглушиш, да. В един подкаст по темата, дадоха следния съвет “Пробвай да не се занимаваш.” Ако не можеш да устоиш, може би е твоето. Второ, не оставяй други хора да ти казват какво можеш и не можеш да правиш. Ти сам усещаш накъде те дърпа.

Таро практики отвъд стереотипа

Това, което много хора пропускат е, че таро може да се използва и като инструмент за себепознание и личностно развитие.

 

Медитация

Медитация с насочено внимание към конкретна карта и опознаване на енергията. Тук има два подхода. Единият е да изтеглиш карта и да работиш с това, което ти излезе или да избереш съзнателно карта, която резонира с теб или би искал да усетиш по-добре. 

Важно е да се отбележи, че тук се работи със самата енергия, както и архетип, който представя картата. Самата медитация може да включва поддържане на фокуса върху картата, изследване на енергия, визуализация и т.н. 

 

Работа с архетипите 

Изучаване на архетипа от картата и водене на записки от личния ни опит. Пример: Императорът – архетип баща. Можеш да изследваш какви емоции и преживявания извиква в теб този архетип.

 

 • Работа със сянката – Разписване на темите и въпросите, които засяга картата.
 • Опознаване на подсъзнанието – Задаване на въпроси и анализ на реакцията при получаване на отговор,
 • Работа със символи – Нумерология, астрология, цветове, знаци,
 • Вдъхновение – Използвай карта, за да твориш (писане, рисуване, т.н.)
 • Утвърждения – Работи с утвържденията и посланията, които картата дава.
 • Разглеждай изображенията като форма на изкуство – Какво провокират в теб? Кой е художникът зад илюстрациите? 
 • Манифестиране – Избери карта, която репрезентира желанието ти и работи с нея.
 • Водене на дневник – Асоциации с картата, мисли, емоции, които предизвиква, какво мога да науча?
 • Игра на карти – Модерните карти са базирани на таро, които са били изпозлвани и за игра през вековете.

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия