fbpx
жена с чаша вино и цигара в ръка

Навиците определят до голяма степен качеството на нашия живот. Това е рутинно поведение, което бива повтаряно отново и отново било то съзнателно или подсъзнателно. Ето защо е важно да правим проверка какви са ежедневни ни навици и колко от тях са ползвотворни всъщност.

Самосаботиращите и токсични навици водят до незадоволеност от живота, работата, взаимоотношенията и т.н. Често използваме обстоятелствата като оправдание за положението, в което се намираме. В реалността, нашето благополучие зависи изцяло от нас самите. Ако работата ни прави нещастни, напускаме. Ако връзката ни е токсична, прекратяваме я. Ако не сме здрави, започваме да се грижим за себе си. 

Отговорът на повечето ситуации е прост и очевиден, ако изхождаме от грижа и любов към себе си. Ние, обаче, сме склонни да усложняваме нещата и да избягваме да правим градивен избор за себе си, защото навиците макар и лоши, са познати. Комфортни. А, трудно се бяга от комфорта.

В края на деня нека се запитаме какъв човек желаем да бъдем и как искаме да живеем живота си. Смятаме ли, че заслужаваме да вредим на себе си чрез негативни поведенчески навици или смятаме, че заслужаваме нещо по-добро?

Премисляне

Прекомерното потъване в мисли намалява качеството на живота ни. Изтощително постоянно да се лутаме между мисли, спомени, фантазии, сценарии и т.н. Ето как пропускаме живота. Да премисляш означава да не присъстваш. Да си заседнал между минало и бъдеще.

Обикновенно прекомерното обмисляне произлиза от два източника – тревожност или твърде много свободно време. 

Тревожността е непрестанно мислене за бъдещето. Следователно, трябва да изградим навици, които да ни помогнат да осъзнаваме сегашния момент, да живеем в него и да сме благодарни за него. 

Чудесен начин да поставим ред в хаоса от мисли е воденето на дневник. Записването на нашите мисли и чувства всъщност носи значително облекчение. Съзнанието ни определено ще бъде по-ясно, ако изкраваме мислите си от себе си върхи хартията. 

Друго страхотно решение са дихателните техники. Успокояват нестихващия ум, закотвят ни в настоящето, насищат тялото с кислород и това е само началото от списъка с предимства.

От друга страна, когато имаме твърде свободно време мозъка ни не е достатъчно стимулиран и тръгва в посока, която не е най-градивна за благосъстоянието ни. Озоваваме се в един непрестанен лупинг от мисли, които ни карат да се чувстваме тревожни и потиснати. 

Безинициативността, ленивостта, липсата на качествени социални контакти, цели и мотивация ни пречат да развием пълния потенциал, който носим в себе си.

Всъщност продуктивността повишава нивата на серотонин. Удовлетворението от добре свършена работа или завършването на проект е страхотен начин да победим тягостните прочващи се мисли.

Нездравослвна привързаност към минали преживявания

Заклещването в минали преживявания не е чуждо на никого. Често съпровождано с чувства на гняв, болка, съжаление и разочарование. Подхранвайки тези чувства ние създаваме токсични взаимоотношения със самите себе си. Само че, нека не забравяме, че миналото е минало с причина. Нямаме място там. 

Ясно е, че всеки носи някаква травма, но защо продължаваме съзнателно да правим избора да я преживяваме отново и отново? И как това е здравословно за нашето психическо здраве?

Склонни сме да се държим толкова здраво за минали преживявания, най-вече такива, които са ни донесли много болка. Оплитането в негативни чувства буквално ни разболяват и физическите симптоми не закъсняват – чувствителен стомах, болки в гърба, умора, замаяност и т.н. 

Най-големият подарък, който можем да направим на себе си е… да пуснем. 

Да се освободим от тежкия товар, който носим със себе си навсякъде, където отидем. Лесно е на се каже, но изиква много работа, докато намерим истинския корен на проблема. А, често той се крие дълбоко в подсъзнание. Ето защо работата със сянката е изключително мощен инструмент да осъзнаем чрез какви модели на мислене и поведение се саботираме.

С правилните навици сме способни да местим планини. Сами отговаряме пред себе си кой навик ще подхраним – този, който ни помага или този, който ни саботира.

Алкохол

В нашата малка държава алкохола заема почетно място на масата. Само че приет в прекомерни количества (което често се случва) е само още един инструмент за бягство от реалността и притъпяване на чувствата.

Нека бъдем реалисти, без значение колко алкохол сме изпили, в края на деня проблемите, които избягваме, все още са там и ни чакат да изтрезнеем и отново да ни зашлевят в лицето. В случай, че се припознавате в тези редове, запитайте се защо имате нужда да пиете в големи количества?

Алкохолът засяга имунната система, черния дроб, гърлото, кожата, причинява умора, загуба на апетит и др. Той пречи на мозъка да произвежда хормони, които са от решаващо значение за психичното ни здраве. В следствие симптомите на депресия, тревожност и стрес се влошават драстично. С две думи, това е пасивно-агресивен метод за самонараняване. 

Опитайте се да установите здравословна рутина, в която приоритизирането грижа за себе си, сън, храна, тренировки. Дайте си времето и пространството да се справите с чувствата и ситуациите, които са ви довели тук на първо място. 

Вредни хранителни навици

Ние сме това, което ядем. Стомахът е известен още като втория мозък, тъй като той държи постоянен канал за комуникация с главния мозък. Чревните бактерии произвеждат допамин, норепинефрин, ацетилхолин и т.н. Тези невротрансмитери са отговорни за настроението, безпокойството, концентрацията и мотивацията. 

Често използваме храната като емоционален отдушник. Ядем, ядем и ядем до пръсване опитвайки се да запълним това, което ни липсва.

Ако променим навика да се храним с боклуци, качеството ни на живот ще се вдигне. Истината е, че ключът е в баланса между здравословното хранене и начина на живот. Не става дума за диети и ограничения, а за балансирано хранене включващо свежи храни, плодове и зеленчуци. 

Токсични взаимоотношения

Социалната среда има определящо значение върху качеството ни на живот. Вярно е, че не можем да си избираме семейството, но имаме способността да подберем приятелите си и обектите ни на любовен интерес.

Ако човекът до вас е груб, безразличен към вашите чувства, осъдителен, контролиращ, обсебващ и неговата мисия е да ви кара да се чувствата зле ежедневно. То, вашата мисия е да стегнете багажа си и да тръгнете.

Поддържането на токсични връзки е пагубно за нашето благосъстояние. Въпреки че тази връзка може да е позната, комфортна и дългогодишна, това не ни дава оправдание да се задържаме на пук на всички знаци.

Ако не получавате подкрепата, вниманието и уважението, които заслужавате, трябва да си тръгнете. Лош вкус и лош навик е да седим там, където не ни е мястото.

Истината е, че приемаме отношението, което смятаме, че заслужаваме. Затова осъзнаването на нашата стойност е от решаващо значение, за да определим кои връзки са полезни за нас и кои не. В крайна сметка, от всички връзки първо трябва да обърнем внимание на връзката със себе си.

Много е хубаво, когато хората в обкръжението ни вибрират с нас на една вълна. И ако няма много такива хора около нас, това също е напълно приемливо. Понякога е по-добре да си сам, отколкото в грешната компания. 

Часове в социалните мрежи

Цикленето в социалните мрежи е един от бичовете на съвременното общество. И независимо дали ни харесва или не, съзнателно или подсъзнателно, бъдейки в социалните мрежи ние се сравняваме с другите. Колкото повече време прекарваме скролвайки, толкова повече сме склонни да правим това. Този навик не е здравословен поради няколко причини. 

  • Първо, това, което виждаме, не е акуратна репрезентация на реалността. Социалните медии са фалшиви. 

  • Второ, животът не е състезание, така че няма нужда да преследваме недостижим образ и лайфстайл. 

  • Трето, не можем да присъстваме и да оценяваме в живота, защото сме заети да се зомбираме пред екрана.

Множество проучвания доказват, че прекомерното използване на социални мрежи води до депресия и тревожност. 

Дори и социалните мрежи да нямат този негативен ефект върху нас, друг минус е, че губим адски много време. Часове прекарани в различни приложения, които по никакъв начин не ни обогатяват. 

Добър вариант е да заменим екрана с някое хоби. Нека обърнем внимание на себе си и се фокусираме върху развитието си. Има безброй други начини на забавление като четене, рисуване, спорт, гответе, социализиране и т.н. Имаме нужда от навици, които ни дават енергия и ни зареждат, а не такива, които ни изпиват.

Липса на физическа активност

Време е да станем от дивана. Нищо чудно, че се чувстваме зле. Енергията е застояла. Не сме развижили кръвта, не сме насилити тялото с кислород. Когато не се движим, ние сме като една задушна стая, в която не се отваря прозорец, за да се проветри. 

Прекарваме повече от времето си седнали, затова да бъдем активни е от решаващо значение за нашето физическо и психическо здраве.

Един от най-ефективните лекове срещу стрес, тревожност и депресия е физическата активност. Не само, че поддържаме добър тонус и здраве, тренировките подобряват качеството на съня, дават енергия и повишават самочувствието.

Качеството ни на живот рязко скача, когато започнем да приоритизираме движението. Има толкова много видове физическа активност – йога, пилатес, фитнес, HIIT, бягане, разходки, катерене и т.н. Дори 10-15 минути правят огромна разлика в начина, по който се чувстваме. 

Лош сън

Никой не е по-крив от недоспалия човек. Изтощението води до ленивост, тревожност, лошо храносмилане, депресивни състояния и в най-лошия сценарий до тежки здравословни проблеми. 

Много хора се оплакват, че трудно се отпускат и заспиват. Ето няколко предложения:

  • Създайте си вечерна рутина.

  • Не консумирайте кофеин и алкохол.

  • Изключете екраните. 

  • Четене.

  • Чай.

  • Отпускаща музика.

Лека нощ. 

Финални думи

Когато взимаме решения какви навици да поддържаме, нека визуализираме себе си като малко дете. Как се грижим за това дете? Приемливо ли е да го оставим да се тъпчи с гадна храна, да се налива с алкохол, да седи в токсични връзки и да се зомбира в телефона? 

Да бъдем грижовни към себе си е най-големия подарък, който можем да си направим. Изграждането на здравословни навици изисква най-вече дисциплина и контрол. Навиците ни полагат основата на това какви сме ние и какви се стремим да бъде. Всеки ден имаме избор. Какъв е твоя?

П.С. Книга, която може да ви е полезна

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия