fbpx
Грижа се себе си 43 БЕЗПЛАТНИ идеи

Нека социалните мрежи и инфлуенсърите не те карат да мислиш, че за да имаш добра грижа за себе си трябва да робуваш на естетика и да похарчиш доста пари за ненужни продукти за лице, коса, кожа, свещи, витамини и т.н. 

Едиственият ресурс, който трябва да вложиш е твоето време. Себегрижата може да бъде физическа, умствена, духовна, разтоварваща. И не винаги трябва да е дълбока и извисена. В тази статия има разнообразни предложения за активна грижа за себе си от забавление и разпускане до малко повече дълбочина. С толкова много безплатни предложения, нямаш извинение вече.

1. Писане

Цена: 0 лв.

Писането е може би един от най-добрите и най-подценявани форми за грижа за себе си. Има толкова много възможности и потенциал събрани в един лист и химикалка.

Писане в дневник – Израз на мисли и чувства. Безспорно най-добрия начин да подредиш хаотично съзнание, да излекуваш стари рани и да пренасочиш фокуса си.

Творческо писане – Кога за последно развихри въображението си? Творческото писане е изключително забавно и ти позволява да потънеш в друг свят… създаден от теб. Пиши разказии, истории, фантазии, откъси… не е нужно да си велик писател и да имаш умения, за да го правиш. Имаш право на забавление и разтоварване под всякаква форма.

Поезия – Още един креативен начин за изразяване на мисли и чувства. Поезията е един от най-красивите и сурови начини на себеизразяване.

2. Оцветяване

Цена: 0-10 лв.

Грижа за себе си означава и свързване с автентичното ни аз. А, много голяма част от него е пряко обвързвано с вътрешното ни дете. Оцветяването е отпускащо, забавно и дори медитативно. Страхотен начин да подхраниш вътрешното ти дете. 

И изгоден. 

Можеш да принтираш страници за оцветяване, които се намират безплатно в интернет. Друга опция е да си купиш книжка. А, изцяло безплатния вариант е да си свалиш приложение за оцветяване на телефона.

3. Медитация

Цена: 0 лв.

Още една напълно безплатна и тежко подценявана практика. Това е най-мощния интрумент за себегрижа, справяне със стрес, вътрешен мир и ясно съзнание. В този шумен и забързан свят, имаме нужда от малко тишина и неподвижност. 

Има безброй водени медитации в youtube, които няма да ти струват и стотинка. Може да избереш продължителността от 10 минути до 1 час и нагоре. Ти решаваш колко време ти трябва, за да изключиш шалтера и да се презаредиш.

4. Има го вкъщи

Цена: 0 лв.

Спри да купуваш нови книги, маски за лице, свещи и какви ли още не продукти рекламирани под шапката на “грижа за себе си”. Истината е, че не са ти нужни. Използвай това, което има вкъщи. Непрочетената книга на рафта. Направи маска за лице или коса с продукт от кухнята. (мед, кокос, кисело мляко). Най-вероятно имаш и изоставени хоби материали. Ако се огледаш из дома ти, със сигурност ще намериш доста опции за забавление и себегрижа.

5. Вдъхнови се в Pinterest

Цена: 0 лв.

Направи Pinterest дъска с дадена естетика, която да те вдъхнови да… тренираш, да готвиш, да декорираш, да трансформираш гардероба си, да се мотивираш за целите си. Избери сферата, в която имаш нужда от вдъхновение и се развихри. Помисли за детайлите, естетиката, действията. Направи си визуален план.

6. Караоке

Цена: 0 лв.

Караоке вечер с любимия човек? А, може би соло концерт? Идеално забавление да отпуснеш напрежението, да се разтовариш и да прекраш времето си по приятен начин. В youtube има караоке версия на всяка песен. А, почти всеки предмет може да се превърне в микрофон.

7. Рисуване / Скициране

Цена: 0 лв.

Да започнем с напомнянето, че не е нужно да можеш да рисуваш, за да го правиш. Разглеждай го като вид терапия и отпускане на напрежението. Това е любимата ми форма на грижа за себе си и разтоварване. Изключи вътрешния си критик. Рисувай каквото ти се иска дори да липсва смисъл в него.

Ако имаш лист, химикал и молив, значи нужните материали са налице. Не се втувай да купуваш скъпи бои, четки и инструменти. Използвай това, което вече имаш. Лимитираните ресурси ще те потикнат да си по-креативен дори. 

Ако пък, имаш нужда от идеи потърси упражнения за арт терапия в интернет. Чудесен начин да изразиш това, което изпитваш, когато думите не стигат или не ти се говори.

8. Четене

Цена: 0 лв.

Четенето не е скъпо хоби. Има не малко безплатни начини да четеш книги. Онлайн можеш да намериш почти всяко заглавие, даже в аудио формат. А, също и в библиотеката. Забрави ли за тях? Да, все още съществуват библиотеки и всъщност имат изключително уютни кътчета, в които да потънеш в книгата си. Естетиката в библиотеката е ненадмината. Почти сигурна съм, че имаш не една непрочетена книга вкъщи, което прави това поредното напълно безплатно предложение.

9. Гейминг

Цена: 0 лв.

Едно от най-релаксиращите неща е да се потопиш във виртуален свят. Да забравиш за реалността. Да се превърнеш в митичен фентъзи герой, който тайно си мечтала да бъдеш. Има безброй безплатни заглавия за всякакви устройства. Тук може да откриеш предложения за уютни игри. В момента съм напълно обсебена от Palia.

10. Йога и стречинг

Цена: 0 лв.

Движение = живот. Когато се движим, ние освобождаваме физическия и психическия натрупан стрес. По този начин приведстваме жизнена, нова свежа енергия. Презареждане на тялото и ума в най-чистата му форма. Йога е незаменима и дори задължителна практика. Чрез нея заздравяваме връзката межу ума и тялото, опознаваме себе си, намираме утеха и се разтоварваме. 

В youtube можеш да намериш безплатни практики. Друга опция е да провериш къде в твоя град се провеждат безплатни споделени тренировки.

11. Нови знания и интереси

Цена: 0 лв.

Имаш целия интернет ресурс на разположение да проучваш теми, които са ти интересни и да обогатяваш знанията си. Хранене, продуктивност, таро, насекоми, катерици, история… Интересувай се, задавай въпроси дори да ти се струват глупави и чети, чети, чети. Вдъхновение идва от най-неочакваните места. Независимо колко нишова е темата, от която се интересуваш, ще намериш статии, книги, подкасти, видеа и т.н. 

12. Хоби

Цена: 0 лв.

Вероятно през годините си подхващал много хобита, които бързо си зарязвал. А, материалите и пособията за тях все още са в шкафа. Знаеш какво да правиш. 

13. Душ с намерение

Цена: 0 лв.

Постави намерение, върху което да се фокусираш, докато си взимаш горещ душ. Например освобождаване от стрес и негативна енергия. По време на душа визуализирай как цялото напрежение се отмива и подържай фокуса ти върху намерението. 

Ако имаш вана на разположение, сложи натурални масла и съставки, за да я обогатиш. В интернет можеш да намериш информация какво от кухнята и козметиката можеш да използваш.

Още един начин да направиш къпането малко по-специално е да приготвиш домашен ексфолиант за тяло със захар или кафе. 

14. Поговри с някого

Цена: 0 лв.

Споделеност. Разговорите и комуникацията са съществени за регулирана нервна система. Сподели мислите и чувствата си с близък, с непознат. Сподели ги там, където се чувстваш комфортно да ги изразиш. Не е здравословно да задържаме всичко в себе си. Няма и нужда. Намери отдушник в лицето на друг. 

15. Практикуване на благодарност

Цена: 0 лв.

Май понякога забравяме колко много имаме. Взимаме за даденост, че сърцето ни бие, че днес се събудихме. Че имаме тяло, чрез което да преживяваме света около себе си. Любима духовна практика. Веднъж като започнеш да пишеш, не можеш да спреш. Идват толкова много неща на ум, за които си благодарен. Важно е да тренираме фокуса си да вижда позитивното, дори когато стане трудно.

Записвай на телефон или на хартия. Всеки ден, през ден, веднъж седмично, веднъж месечно. Сам определени от каква честота имаш нужда, така че никога да не забравяш всички причини, които правят живота ти подарък.

16. Разходка

Цена: 0 лв.

Движението безспорно е най-добрия метод за освобождаване от стрес и преработване на емоции. Счупване на застоя. Излизане навън (буквално и метафорично). Особено ако разходката е в слънчев ден. Супер зареждащо. Тук опциите са няколко – разходка из града, разходка в парка, разходка из природата. За още повече релаксация свали си обувките. Направи така нареченото заземяване. Усети почвата под краката си. Свържи се с майката Земя.

А, в случай, че нямаш компания за разходка, а имаш нужда от леко забавление, може да си пуснеш подкаст, докато вървиш.

17. Танци

Цена: 0 лв.

Танците са нещо, което трябва да правим по-често. Независимо дали е на любимите ни песни или пък учим туториал за конкретни стъпки в youtube. Движението, ритъмът повишават и трансформират енергията. Свързване с тялото, освобождаване на негативност, повишаване на увереността.

18. Пранаяма

Цена: 0 лв.

Не случайно, когато се ядосате ви казват “дишай дълбоко”. Чрез дишането може да контролирате почти всяка система в организма. Да управлявате стреса, да обновявате и трансформирате процесите.

Пранаяма, се състои от два корена:

прана – жизнена енергия

аяма – регулирам, удължавам

Това са дихателни техники, които се прилагат в йога. Пранаяма най-общо означава е разширяване на размерите на енергията. Прана тече през хиляди фини енергийни канали (нади) и енергийни центрове (чакри). Количеството и качеството на прана определя състояние на ума.

Неосъзнатото дишане блокира енергийните центрове, което нарушава и прекъсва потока на жизнена сила. Това води до тревожност, притеснения, страх, несигурност, конфликти и т.н. Чрез дихателните техники се увеличава количеството прана и подобрява всички функции в организма.

19. Молитва

Цена: 0 лв.

Може би хората пропускат простите и ефективни методи за себегрижа като молитвата. Обръщане към духовното и към себе си. Благодари и се помоли за всичко, което ти е важно. Помоли се за себе си, за близък. Отпусни душата си. Молитвата носи утеха и успокоение, което почти никъде другаде не може да намери човек. Свързване с висша сила, надежда и освобождаване. Търсене на отговори и смисъл.

20. Наблюдавай изгрева / залеза

Цена: 0 лв.

Гледки като изгрев и залез винаги спират дъха. Усмивяват хаоса в мислите. Безплатно, красиво, релаксиращо. Може да ги наблюдаваш от терасата вкъщи, от парка, от някоя гледка. 

Освен това редовното гледане на изгрева и залеза успокоява нервната система, помага при сезонна депресия и регулира естествените цикли в организма. 

21. Водене на дневник

Цена: 0 лв.

Дневникът е страхотен начин да дадем свобода на чувствата и емоциите и да преработим нещата, които ни се случват по здравословен начин. Ще се изненадате колко по-бързо човек преживява и преминава през това, което го дразни/наранява, когато излива всичко извън себе си върху белия лист. Освобождаване. Преосмиляне. Приемане. Преминаване напред.

22. Утвърждения

Цена: 0 лв.

Утвържденията са положителни твърдения, които редовно повторени могат да променят негативните мисли и модели на поведение.

Утвържденията могат да препрограмират мозъка, мисловните и поведенчески модели. Това, което най-често си повтаряме и си мислим се манифестира в реалността. Трябва да сме внимателни какви семена посяване в мозъка си и кои подхванваме и поливаме, за да растат. Може сами да измислите утвърждения, които работят за вас или да намерите в интернет.

23. Настолни игри

Цена: 0 лв.

Страхотно забавление, когато сте се събрали с приятели и семейство. Почти във всеки дом има 1-2 настолни игри като Монополи и Не се сърди човече. А, в случай, че нямате не е нужно да харчите пари. Има доста забавни игри без никакъв ресурс – филми, асоциации, градове и държави, карти… Потърси още идеи в интернет.

24. Мотивиращ подкаст / интервю / TED talk

Цена: 0 лв.

Всички сме били там минимум сто пъти. Момента, в който нищо не ти се прави, но в същото време искаш да правиш неща, но в същото време ти липсва мотивация. Чудесен вариант е да си пуснете подкаст, интервю или ted talk по конкретната тема, за да ви настрой на тази вълна и да ви вдъхнови отново. Може да откриеш такива ресурси в youtube и други подобни платформи.

Освен това, чисто за забавление има много разнообразни теми, които можеш да проучиш и да научиш нови неща.

25. Екранен детокс

Цена: 0 лв.

Може би най-важния детокс, който трябва да правим в днешно време. Детокс от социални мрежи, от екрани, телевизори, имейли. Дръпни шалтера. Гледай в една точка, дай на ума си почивка. Нека ти е скучно. 

Мислите имат нужда от пространство. Съзнанието не е свиквало да бъде засипвано с поток от безполезна информация. Това те изтощава, вместо да те зарежда. Остави телефона и се върни към себе си, към любимите си хобита, обърни внимание на любимите си хора. Спомни си какво е да не си зомби с поглед забит в телефона.

26. Подреди и изчисти

Цена: 0 лв.

Вероятно не е любимата активност на всички, но пък действа толкова прочистващо на съзнанието. Когато цари хаос около теб е трудно да бъдеш спокоен и да се фокусираш върху важните неща. Каквото отвътре, такова отвън. Така че, хващай метлата. Чистенето и подреждането на дома носи усещане за обновяване на енергията. Плюс това, е страхотен начин да изразходиш натрупания гняв.

27. Наблюдавай

Цена: 0 лв.

Кога за последно си наблюдавал? Кога напълно си присъствал? Когато миеш чинии обръщаш ли внимание на водата върху кожата си, повърхността на чинията, меката пяна в ръцете ти? Приложи каквато форма на наблюдение и присъствие работи за теб. Но бъди тук. Не в мислите за бъдещето, миналото, фантазиите. Просто бъди тук и наблюдавай. Може би ще съзреш нещо, което ти е убягнало…

28. Бъди сам

Цена: 0 лв.

Всеки има нужда от време за себе си. Сам, без хора за няколко часа, ден-два, а дори и повече понякога. Това време е много нужно и ни се полага. Без чувство на вина. Помоли партньора и близките ти да ти дадат малко време, за да се презаредиш.

29. Размести мебелите или предекорирай

Цена: 0 лв.

Това е едно от най-забавните и безплатни активности, които можеш да направиш. Вместо да купуваш нов декор за дома, използвай това, което вече имаш. Размести позициите на книгите, свещите. Размести мебелите. Нова енергия, рестарт на пространството. 

30. Време с домашните любимци

Цена: 0 лв.

Ако имаш домашни любимци, прекарай време с тях. Обърни им внимание, гушкайте се, разкажи им нещо. Животните носят много топла и успокояваща енергия. Времето прекарано с тях изключително зареждащо.

31. Обнови гардероба си

Цена: 0 лв.

Друг страхотен начин да изгониш старата гадна енергия е разчистване на гардероба. Дари дрехите, които вече не носиш или ти навяват неприятни емоции. След това ще се чувстваш в пъти по-лека, ще освободиш място (буквано и преносно) за нещо ново, което предстои.

32. Потъни в спомени

Цена: 0 лв.

Понякога имаме нужда да си спомним, да се свържем с това, което беше. Изкарай старите албуми, вещи, писма. Всичко, което пазиш. Рагледай ги. Рефлектирай над тях. Изхвърли всичко онова, за което все още се държиш, а няма нужда. Обърни внимание какви мисли и чуства излизат на повърхността. Пиши за тях, приеми ги, а после ги пусни.

33. Атмосфера

Цена: 0 лв.

Създай релаксираща и приятна атмосфера. Ако ти се намира свещ или ароматна клечка я запали. Напави си горещ чай. В youtube ще намериш много клипове, които носят топла и приятна атмосфера. Само напиши ambience в търсачката. Създай си комфортен ъгъл в дома и прекарай известно време там, правейки нещо от този списък.

34. Концерт у дома

Цена: 0 лв.

Намери запис от концерт на любимия ти изпълнител в youtube. Сам или близък, слушай музика, забавлявай се, гледай представянето сякаш си там. Присъствай в сегашния момент. Наслади се на изкуството.

35. Гледай звездите

Цена: 0 лв.

Иди в парка или извън града. Опъни едно одеало на земята и се наслаждавай на красивото нощно небе. Това ще ти помогне да се свържеш с това, което те заобикаля. Да преосмислиш нещата и да си починеш.

36. Грижа за растенията

Цена: 0-10 лв.

Ако имаш саксии с растения, полей, погрижи се и пресади тези, които имат нужда. Пусни си джаз или Fleetwood Mac на заден фон и се вживей се в ролята на градска градинарка. Това е един подходящ вариант за свързване със земята в апартаменти условия.

37. Спа вкъщи

Цена: 0 лв.

Може да пренесеш релаксацията от спа и у дома напълно безплатно. Стопли вода на котлона. Когато заври намали температурата и надвеси глава над парите. Сложи кърпа, за да не бяга топлината. Това ще те релаксира, ще отвори позите и ще освежи кожата ти. Можеш да добавиш няколко капки етерично масло или друг натурален продукт, с който вече разполагаш.

38. Масаж на лице

Цена: 0 лв.

Не ти трябва инстумент като гуаша или ролер, за да имаш релаксираща грижа за кожата. Ръцете ти вършат същата работа. Намери туториал в youtube. Използвай любимия си крем или олио и си направи масаж. Това ще ти подейства много отпускащо и ще помогне при подпухване, зачервяване и задържане на вода. 

39. Сън

Цена: 0 лв.

Мисля, че хората забравят колко значителна и основна роля играе съня. Един здрав организъм има нужда от дълбок и продължителен сън, за да продължи да функционира нормално. Сънят има решаващо значение за нервната система, хормоните и храносмилането. 

Няма за какво да седиш будеш до три часа, цъкайки на телефона. Направи си релаксираща вечерна рутина. Чай, медитация, книга, свещ. Каквото имаш под ръка. Махни си алармата и се наспи.

40. Разчисти социалните мрежи

Цена: 0 лв.

Както почистваш физическото пространство около себе си, така трябва да се погрижиш и за дигиталното, особено ако прекарваш доста време в него. Спри да следваш акаунти, които не носят стойност или те напрягат. Социалните мрежи са нож с две остриета. Можеш да намериш много полезна информация и ресурси по теми, които те вълнуват. А, също така могат да са токсични, изпиващи, безсмислени и натоварващи. Сам избери от коя страна искаш да бъдеш.

41. Онлайн клас / курс

Цена: 0 лв.

Без повече извинения, че не можеш да се развиваш в дадена сфера. Грижа за себе си означава активно подхранване и развитие на твоята личност. Намери безплатен клас или курс по тема, която те вълнува и обогати знанията и уменията си. Може би искаш да започнеш ново хоби или да научиш ново умение, или да пренасочиш кариерното си развитие. Каквото и да е, има го в интернет за без пари. 

42. Доброволствай

Цена: 0 лв.

Грижа за себе си чрез грижа за другите. Да помагаш и да даваш частица от себе си е безспорно най-зареждащото и удовлетворяващо нещо, което можеш да направиш. Освен ти дава преспекива над собствения ти живот и можеш адекватно да оцениш всичко имаш, а приемаш за даденост. Хубаво е от време да местим фокуса от себе си върху някой друг. TimeHeroes е страхотна платформа за доброволци, в която можеш да откриеш множество каузи, в които да се включиш.

43. Гледай отново любимите си филми и сериали

Цена: 0 лв.

Не случайно има сериали, които са под етикета comfort show. Това са заглавия, които добре познаваме, обичаме и ни носят уютен комфорт. И понякога това е всичко, от което имаш нужда. Не винаги грижата за себе си трябва да е дълбока и извисена. Всъщност има различни видове почивка и всяка една от тях не е за подценяване. В случая, сготви си нещо вкусно и прекарай няколко часа на дивана с любимото заглавие. Ако нямаш възможност за стрийминг платформи като Нетфликс, всичко го има и в замуда. 🙂

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия