fbpx
луна

В забързания свят, в който живеем лесно губим поглед от естествените природни цикли, по които хората са се водили някога. На пук на съвременните календари, които ни държат оковани за ежедневния график преливащ от задачи, днес разглеждаме една древна и мистична алтернатива за планиране – лунния календар. 

В продължение на векове цивилизации по света са синхронизирали съществуването си с фазите на луната, откривайки дълбоки връзка между небесните цикли и моделите на живот на Земята.

Отвъд границите на модерния календар, ще открием как лунният може да служи като пътеводител към по-голяма хармония и продуктивност.

Луната като символ и източник на древна мъдрост

Луната е източник на очарование от незапомнени времена със своята мистика и ефирно присъствие. Множество култури през вековете са почитали това небесно тяло, приписвайки му различни символични и мистични характеристики. От религиозни вярвания до земеделски практики, влиянието на Луната е оставило незаличима следа върху човечеството.

Луната като божество

В древните цивилизации Луната често е била почитана като божество с мощна сила. В древноегипетската митология богинята Изида се свързва с Луната, символизираща плодородието, женствеността и цикличния характер на живота. В индуистката традиция лунното божество, Чандра, се смята за символ на безсмъртието и подмладяването.

Отвъд религиозния контекст, Луната олицетворява течението на времето, приливите, отливите и непрекъснато променящата се природа на човешкото съществуване. Лунните фази са били оприличавани на етапите на живота – раждане, израстване, достигане на зрялост и смърт.

Мъдростта на древните хора за лунните фази

Дълго преди появата на съвременните календари, древните цивилизации са наблюдавали внимателно фазите на Луната и са разпознавали връзката им с природата. Лунният календар е една от най-ранните системи за измерване на времето, предшестваща слънчевия григориански календар, който сега е широко използван. 

За аграрните общества фазите на Луната са били незаменими отправни точки за засаждане и прибиране на реколтата. Гравитационното привличане на Луната също влияе на приливите и отливите, предоставяйки жизненоважни знания за рибарските общности и крайбрежните жители.

Отвъд селското стопанство и риболова, древните хора са вярвали, че Луната влияе върху човешките емоции и поведение. Някои култури свързват пълнолунието с повишена енергия и емоции, други с лудост и хаос. Следователно определени ритуали, церемонии и лечебни практики се прилагат според фазите на Луната, за да сме в синхрон с нейната енергия.

Какво представлява лунният календар?

Лунният календар е базиран на фазите на Луната, през които минава, докато обикаля около Земята. Той разделя времето на лунни месеци, като всеки месец съответства на един пълен цикъл на Луната от Новолуние до Новолуние. Лунният цикъл обхваща приблизително от 29 до 30 дни. Въпреки навлизането на григориански календар, лунният се е запазил в различни култури за религиозни, културни и духовни обреди.

Предимства на лунния календар

Лунният календар постепенно връща популярността си, тъй като хората се стремят да се свържат отново с ествените природни цикли и да намерят хармония сред суматохата и суетата на ежедневието. Ето някои причини, поради които хората избират да планират живота си според лунните фази:

В едно с природата

Следвайки лунния календар, можем да синхронизираме своите дейности и цели с естествените цикли на Луната, насърчавайки чувството за баланс и взаимосвързаност с Вселената.

Намерения, които се превръщат в реалност

Фазите на Луната ни предоставят с ясна структура за поставяне на намерения, преследване на цели и личностното развитие през всеки етап от месеца.

Емоция и енергия

Вярва се, че фазите на Луната влияят на човешките емоции и на енергийните нива. Движение по на лунния календар може да повиши осведомеността за тези цикли и да насърчи емоционално благополучие.

Фази на луната

В свят, който често се чувства откъснат от естествения, лунният календар предлага начин да се свържем отново с мъдростта и силата на небесните цикли. Независимо дали търсим по-дълбока духовна връзка или просто се стремим към по-балансиран и преднамерен живот, лунният календар ни дава се включим в ритмична стъпка в космическия танц отгоре.

Новолуние

Лунният месец започва с новолуние, което символизира ново начало. Съсредоточете се върху физическата и психическата си грижа за себе си. Това е време за определяне на намерения, поставяне на цели и иницииране на проекти. 

Какво да правя?

 

Първа четвърт

На този етап половината от Луната е осветена, което означава предизвикателства и вземане на решения. Енергията предразполага към предприемане на действия спрямо намеренията и целите, които сме си поставили по време на новолунието. Тази фаза ни подтиква да преодолеем препятствията, да сме гъвкави с нашите планове и активно да работим по нашите мечти.

Какво да правя?

 • Предприемай действия
 • Бъди продуктивен
 • Работи усилено
 • Манифестирай

 

Пълнолуние

Момент на просветление и повишена енергия, пълнолунието излъчва сила и емоционалност. Това е време на кулминация, когато намеренията ни достигат своя връх и емоциите излизат на повърхността. Енергията на пълнолунието символизира присъствието навън. Луната свети ярко и ние също. Чудесно време за социализиране, събиране с приятели и нови запознанства. През този период комуникацията протича гладко и ясно.

Какво да правя?

 • Социализирай се
 • Изявавай се в разлини аспекти от живота ти
 • Свържи се с хората около себе си
 • Практикувай благодарност

 

Намаляващ полумесец

В последната фаза на Луната е време за почивка, освобождаване и подготовка за предстоящия нов цикъл. През този период Луната не се вижда и може би ви и вие изпитвате нужда да остането вкъщи сами със себе си, за да се презаредите. Забавете темпото. Дайте си пространство за размисъл и почивка.

Какво да правя?

 • Финализирай проекти
 • Пусни това, което вече не ти служи
 • Отдай се на почивка
 • Практикувай любими хобита
 • Вгледай се в себе си
 • Рефлектирай върху изминалите седмици
 • Намери възможности за промяна и подобрение

Последни мисли

В свят отделен от естествените движения на космоса, лунният календар е като пътеводна светлина, която ни приканва да се настроим на една вълна с вселената. Фазите служат не само като средство за отчитане на времето, но и като възможност за свързване с природата, практикуване на осъзнатост и водене на по-балансиран и целенасочен живот.

Луната ни приканва да се отдръпнем от безмилостния ритъм на съвременния свят и да прегърнем ритмичните приливи и отливи. От тъмнината на Новолунието до сияещия блясък на Пълнолунието, ние откриваме постоянно променяща се картина, която отразява циклите на собствения ни живот – напомняне, че промяната е постоянна, а растежът е непрекъснато пътуване.

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия