fbpx
медитация

Какво е медитация? Това е практика, която има силата да промени изцяло живота ни. Това е един изключително мощен инструмент, който не изисква нищо, освен да присъстваш. Напълно безплатен и достъпен за всеки, навсякъде.

Невероятно е как бъдейки неподвижни с фокус върху дишането, има способността да преобрази всичко отвътре или отвън.

Умът е като препускаща река, бурен и никога не спира. Целият този шум в главата ни има голямо влияние върху начина, по който се чувстваме. Често в този хаотичен поток мислите ни са негативни, натоварващи, токсични и лишени от конструктивизъм. Колкото повече задълбаваме, толкова по-зле се чувстваме.

Тук идва ролята на медитацията. Ключът за изключване. Заглушителят на целия излишен шум. Лекът срещу всяка отворна мисъл. Спасението на тишината, което ни връща обратно към себе си, към най-автентичното ни аз.

В днешново време медитацията не е препоръчителна, а напълно задължителна. Сред всички връзки, които се стремим да изградим, не успяваме да подхранваме най-важната – връзката със себе си.

Какво е медитацията

Медитацията е състояние на дълбока релаксация, потънали в неподвижност и тишина. Тази практика произхожда от Индия и е един от стълбовете в йога. 

Обиновенно се сяда в удобна позиция, очите се затварят, погледът се насочва навътре, поемат се дълбоки и осъзнати вдишвания и виж ти, вече медитираме.

Разбира се, нашият неспокоен ум ще ни предложи изобилие от разсейващи мисли. Ключът е да не се ангажираме с тях, оставяме ги да преминат като облаци в небесата и се връщаме към дишането. Този незаменим инструмент за тялото и съзнанието ни. 

Медитацията е един ефективен начин да преработим това, което ни се случва и да погледнем на мислите и емоциите си от гледната точка на страничен наблюдател.

Видове медитация

Има различни видове медитация и дихателни техники според конкретния ефект, който търсим. Ако сте начинаещи, най-добре изпробвайте всички видове, за да разберете кое работи за вашите нужди. 

Водена

Водената медитация е перфектна за всеки, който не е медитирал до сега или тепърва започва. Когато има кой да ни води през практиката е значително по-лесно е да се съсредоточим и отпуснем. 

Медитация за осъзнатост

Най-често медитацията за практикуване на осъзнатост включва дихателни техники, които ни свързват с тялото и настоящия момент. Обикновенно в такъв тип практика се прави body scan (сканиране на тялото), наблюдаване на мислите и пускане на всичко свързано с минало и бъдеще. Това вид медитация ще ви помогне да сте по-осъзнати, концентрирани и заземи в сегашния момент.

С мантра или утвърждения

Медитациите, които включват мантри и утвърждения са страхотни за преструктуиране на негативни мисли в позитивни. По този начин тренираме ума да разсъждава по-здравословно, намалявайки токсичните модели в главата ни. По време на този вид медитация се повтаря дума или фраза отново и отново. Така взима превес фокуса върху утвърждаването пред хаотичните мисли. Тази практика ни вдига вибрациите и създаваме доверие към самите себе и вселената.

С визуализация

Визуализацията помага за освобождане от стрес и психически травми, манифестиране на цели и установяване на вътрешен мир чрез дълбоко състояние на релаксация. Това става чрез представяне на конкретни картини, символи, сценарии или идеи. Визуализацията ни отвежда в друг свят, който изследваме в главата си. Чрез тази практика надникваме в подсъзнанието и освобождаме въображението си.

Подвижна 

Статичната медитация не е за всеки. Добрата новина е, че докато присъстваме и осъзнаваме настоящето, всяко действие може да е вид медитация. Предимството на подвижната медитация е, че можем да изпитаме връзката между дъха и тялото още по-ясно. Този вид медитация култивира енергията, която акумулираме по време на движението. Това е страхотен начин да присъстваме и да осъзнаваме физическото си тяло, като същевременно комуникираме с вътрешното.

Медитация за манифестиране

В състояние сме да създадем нашия мечтан живот. При медитациите за манифестиране поставяме фокус върху определена мисъл, която искаме да превърнем в реалност, като я зареждаме с дъх и енергия. Виждаме, почувстваме, материализираме. Визуализацията и манифестацията работят ръка за ръка, така че би било чудесно да ги комбинирате в практиката си.

Как медитацията се отразява на тялото и съзнанието ни

Има много научни изследвания, доказващи положителните ефекти от медитацията. Чрез нея се отключва трансформация във всеки аспект от живота. Придобиването на нови перспективи, изследването на вътрешните светове и практикуване на осъзнатост може да донесе впечатляващи ползи за човешкото тяло на много нива.

Подобрява концентрацията

Социалните медии направиха средната продължителност на вниманието изключително ниска. Подобряването на концентрацията и паметта е по-голямо предизвикателство от всякога. За щастие, разполагаме с техники за подобряване на концентрацията като тренираме фокуса си по време на медитация. Всъщност, мислите нямат почивен ден, така че можем да разглеждаме медитацията като за фитнес за ума.

Намалява стрес и депресия

Ако се борите с негативни мисли, депресия, тревожност, стрес и т.н., медитацията е вашето лекарство. Тази практика подобрява психичното здраве по-добре от всеки друг инструмент, който съм опитвала. Създаването на полезния навик да медитираме променя драстично картинката. Няма нищо по-сладко от тишината за тревожния ум.

В крайна сметка, светът, в който живеем, се основава на реалността, която създаваме в съзнанието си и проектираме навън. В този смисъл, отделянето на време за създаване на пространство и спокойствие в себе си ще доведе до несъмнена трансформация в начина на живот и начина на мислене.

Състрадание

Емпатията и състраданието са най-големите подаръци, които можем да предложим един на друг като човешки същества. Способността да се свързваш с друга душа, без значение човек или животно, и да усещаш енергията им е изключителен феномен.

Колкото по-свързани и осъзнати ставаме, толкова повече забелязваме как светът около нас вибрира на същата честота. Нашите мисли са най-мощният инструмент за привличане на любов и разбиране.

Осъзнатост

От 1 до 10 колко сте свързани със себе си ежедневно? Заобиколени от екрани, социални мрежи, работа, задължения и какво ли още не… Прекъсването на връзката със себе си никога не е била по-застрашена. Масово хората сме се дистанцирали толкова много от това, което сме в действителност.

Как една травма може да бъде излекувана, когато постоянно съзнанието ни е ангажирано с нещо друго? Как травмата може дори да бъде забелязана и призната, когато никой не обръща внимание. Идването на постелката със затворени очи и отворено сърце повишава осведомеността за тялото, съзнанието, нагласата, реалността, в която сме се вмъкнали. Растежът започва там, където се изследва самосъзнанието.

Присъствие

Настоящият момент винаги е малко пренебрегнат. Много хора не успяват да присъстват на живота си. Фокусът ни често е насочен най-вече към бъдеще или минало. Докато прекарваме безброй часове в лутане между минали преживявания и бъдещи сценарии, пропускаме настоящето. Единственият момент, който наистина има значение.

Да присъстваш означава да си напълно съзнателен за настоящия момент, свободен от всякакви излишни мисли. Майндфулнес медитацията е мощен инструмент за постигане на състояние на тишина, мир и осъзнатост в сегашния момент.

Как да медитираме

Медитацията не изисква абсолютно нищо освен нашето присъствие. Няма правилен или грешен начин за медитиране. Истината е, че дори миенето на чинии може да е медитативен акт, ако си позволим изцяло да потънем в него.

Първа стъпка

Не е нужно да седите по определен начин, за да имате успешна практика. Намирането на удобна позиция независимо дали седнала, легнала или в движение е първата стъпка към пълна релаксация. 

Втора стъпка

Започнете с водени медитации. По този начин, ще е по-лесно за вас да навлезете в материята и да имате успешна практика. Има множество видове водени медитации, чрез които да практикувате осъзнатост, благодарност и да се справите с негативните емоции. 

Трета стъпка

Дишайте. Наблюдавайте. Пускайте. Първите медитативни сесии са предизвикателни за всеки, но мозъка е мускул, който трениваме активно да се отпуска. За да изпитате пълния спектър от предимства, отделяйте по десет минути всеки ден и резултатите няма да закъснеят.

Преди да тръгнеш…

Препускаме през живота винаги скачайки от едното на следващото нещо. Медитацията е безплатен инструмент с най-голямата добавена стойност, който някога бихме искали. Тази безценна практика ни помога да се замислим за това кое е нашето автентично аз, да изсясим приоритетите си, да се заредим с любов и светлина и най-важното да осветим нашата сянка и да се лекуваме от минали травми.

Така че, следващия път, когато почувствате, че губите почва под краката си, върнете се към дишането и към себе си. ❤️

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия