fbpx
yoga pose

Йога е древна практика, възникнала в Индия преди повече от 5000 години, която днес е глобален феномен. Думата „йога“ означава „съюз“. Тя обхваща огромен набор от практики и философии, насочени към постигане на физическа, умствена и духовна хармония. От Хатха йога до динамичния поток на Виняса, и от интроспективните дълбини на Кундалини до дисциплинираната прецизност на Ащанга, има стил за всеки. 

В тази статия ще се впуснем в пътешествие из разнообразния свят на йога, разглеждайки практиките, които са се развили през вековете.

Хатха йога

Хатха йога, често наричана класическа, се фокусира върху физическите пози (асани) и контрола на дъха (пранаяма). Този вид практика предлага нежно въведение в йога, която я прави достъпна за всички нива. Чрез хатха практикуващите могат да развиват сила, гъвкавост и баланс, а също и да постигнат вътрешен мир и релаксация. Думата “хатха” е комбинация от две санскритски думи, “ха” (слънце – мъжка енергия) и “тха” (луна – женска енергия). Хатха йога символизира постигането на баланс между тези две противоположности.

Виняса

Виняса е известна с динамичните и синхронизирани с дъха движения. Във Виняса има непрекъснат и плавен поток от една поза към следващата. Непрекъснатият флоу физическа сила и гъвкавост, както и връзката между съзнание и тяло. Популярни подстилове на Виняса включват пауър йога, ащанга виняса и т.н.

Ащанга

Ащанга е строг и структуриран стил, който следва осемстепенния път, изложен от мъдреца Патанджали в “Йога Сутрите”. Тази практика се характеризира с определена последователност на позите, които винаги се изпълняват точно в този ред, заедно с конкретни дихателни техники. Ащанга е изискваща както физически, така и умствено, което я прави подходяща за напреднали, които търсят дисциплина и рутина в своята практика. Това обаче не означава, че начинаещите не могат също да се включат в такъв тип йога клас.

Айенгар йога

Създадена от Б.К.С. Айенгар, този стил се фокусира силно върху точното изпълнение на асаните и използването на помощни средства като колани, столове, блокове и т.н. Айенгар йога е подходяща за начинаещи и напреднали, както и за практикуващи, които търсят да задълбочат разбирането си за правилното подравняване в позите. Това е методична и детайлна практика, която се фокусира върху задържането на пози за продължителен период с цел развиване на сила и гъвкавост. 

Кундалини йога

Кундалини е уникална и трансформираща практика, която цели да събуди и активира енергийните ни центрове (чакрите). Тази практика включва смесица от асани, техники за дишане, напяване и медитация. Кундалиние известна с динамика и интензивност, чрез която практикуващите изживяват разнообразие от емоции и усещания, докато разкриват своя вътрешен потенциал.

Бикрам

Бикрам йога, създадена от Бикрам Чоудхури, се практикува в стая, загрята до висока температура (около 40°C) с влажност от 40%. Серията включва 26 асани и две дихателни упражнения. Всяка класа следва точно тази определена рутина. Вярва се, че топлината увеличава гъвкавостта, детоксикира тялото и подобрява функцията на сърдечносъдовата система. Въпреки че Бикрам класовете се радват на широк кръг от почитатели и практикуващи, те също са източник на противоречия, свързани с нейния основател и обвиненията в непристойно поведение.

Ин

Ин йога е бавна и интроспективна практика, която е насочена към дълбоките съединителни тъкани в тялото. Позите се задържат за продължителен период от време, който често варира от три до пет минути. Основният фокус на Ин е върху отпускането в позата, освобождаването на напрежението и постигане на дълбоко разтягане. Тази практика допълва по-динамичните стилове и насърчава гъвкавостта, мобилността, както и осигурява медитативно и успокояващо изживяване.

Възтановяваща йога

Възстановяващата (ресторативна) йога е нежна и терапевтична практика, която се фокусира върху релаксация и подмладяване. В този стил често се използват одеяла и възглавници за поддържане на тялото в пасивни пози. Целта е да се освободи напрежението и стреса, като същевременно се насърчава дълбока релаксация и изцеление. Възстановяващата йога често се препоръчва на хора, които се борят с хронична болка, заболявания и високи нива на стрес.

Дживамукти

Дживамукти йога е модерен стил, основан от Шарън Ганън и Дейвид Лайф през 80-те години. Съчетава физически пози, контрол на дишането, медитация, етични принципи и напяване. Класовете по Дживамукти често са преплетени с философия, което ги прави не само физическа практика, но и духовна. Екологичните и етичните съображения са централни за философията на Дживамукти, като насърчават практикуващите да възприемат състрадателен и устойчив начин на живот.

Бхакти йога

Бхакти е йога на предаността и любовта. Това включва достигане до божествената сила и култивиране на дълбоко чувство на любов и преданост. Бхакти йогите често се занимават с отдадени практики като пеене на духовни песни, мантри и отправяне на молитви. Този път на йога подчертава важността на безкористното служене и идеята, че като обичаме и служим на другите, човек може да постигне духовно просветление.

Карма йога

Карма йога е йога на безкористното действие и служене. Практикуващите карма йога вярват, че като изпълняват задълженията и действията си без привързаност към резултатите, те могат да пречистят умовете и сърцата си. Този път е дълбоко вкоренен в Бхагавад Гита, където Бог Кришна предава учението за безкористно действие на воина Арджуна. Карма йога насърчава хората да действат по начин, който облагодетелства другите и обществото, без да търси лична изгода или признание.

Тантра

Тантра често е погрешно разбирана поради връзката си с чувствеността и сексуалността. Истинската Тантра йога обаче е духовен път, който се стреми да прегърне божественото във всички аспекти на живота. Признава, че физическото тяло е средство за духовно израстване и има за цел да преодолее двойствеността на материалния и духовния свят. Тантра практиките често включват медитация, пеене на мантри и ритуали за свързване с божествената енергия вътре и около нас.

Анусара йога

Анусара йога, основана от Джон Френд, е съвременен стил, който набляга на съответствието на физическото тяло с намерението на сърцето. Това е практика, центрирана в сърцето, която насърчава практикуващите да отворят сърцата си и да се свържат със своето съзнание.

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия