fbpx
ginny-rose-stewart-UxkcSzRWM2s-unsplash

Йога, древна практика, възникнала в Индия преди хиляди години, е надхвърлила времето и географските граници, за да се превърне в глобален феномен. Това са много повече от просто физически пози. А, именно цялостна система за постигане на физическо, умствено и духовно благополучие. В тази статия ще разгледаме какво е йога, кои са осемте стълба, безбройните ползи и различните видове.

Какво е йога?

Йога е санскритска дума, която означава „съюз“. В основата си йога е практика, която има за цел да създаде хармония между тялото, ума и духа. Това е холистичен подход, който съчетава физически пози (асани), контрол на дишането (пранаяма), медитация (дхяна), етични принципи (ями и ниями) и т.н.

Осемте етапа в йога

За да разберете дълбочината на йога, от съществено значение е да изследвате осемте етапа описани в Сутрите на Патанджали. Те служат като ръководство на практикуващия към себереализация и вътрешен мир.

1. Яма – ограничения

Това са етични принципи и морални насоки. Делят се на пет:

  • Ахимса – ненасилие
  • Сатя – истинност
  • Астея – не кради
  • Брахмачария – безбрачие, въздържание
  • Апариграха – непритежание, не трупай повече, отколко ти трябва

2.Нияма 

Ниямите са лични дисциплини и съблюдения. Има пет ниями:

  • Сауча – чистота на тялото и ума
  • Сантоша – удоволетворение 
  • Тапас – дисциплина
  • Свадхяя – себеопознаване, изучаване на Аз-а
  • Ишвара пранидхана – отдаване на по-висша сила

3. Асана – Физически пози

Този етап включва практикуване на различни физически пози за култивиране на сила, гъвкавост и баланс, докато подготвяте тялото за медитация. 

4. Пранаяма – Контрол на дишането

Пранаяма се фокусира върху регулирането на дишането, за да повиши жизнеността и умствената яснота. Помага за успокояване на ума и подобряване на концентрацията.

5. Пратяхара – Отдръпване от сетивата

Пратяхара е практиката за насочване на вниманието навътре и отделяне от външни стимули, което позволява по-добър контрол на ума.

6. Дхарана – Концентрация

Дхарана включва концентриране на ума върху една точка или обект, подобрявайки фокуса и психическата стабилност.

7. Дхяна – Медитация

Дхяна е състояние на продължителен фокус и медитация. Позволява на практикуващия да изследва по-дълбоки слоеве на съзнанието и самосъзнанието.

8. Самадхи – Съединение

Самадхи е крайната цел, където практикуващият преживява дълбоко състояние на единство с Вселената. Това е състояние на чисто блаженство и себеосъзнаване.

Ползи от йога

Постоянната практика предлага широка гама от физически, умствени и емоционални ползи. Някои от тях включват:

Подобрена гъвкавост

Редовното практикуване на дадени пози увеличава гъвкавостта чрез разтягане и удължаване на мускулите, намалява риска от наранявания и подобрява стойката.

Сила

Йога включва различни пози, които помагат за изграждане на мускулна сила, особено в корема, краката и ръцете.

Намаляване на стреса

Комбинацията от дихателни техники и медитация помага за намаляване на стреса и безпокойството, като насърчава релаксацията и психическото благополучие.

По-добра стойка

Набляга се на подравняването на тялото, което води до подобрена стойка, намалявайки риска от болки в гърба и врата.

Повишена енергия

Практиките стимулират енергийните центрове на тялото, като повишават цялостната жизненост и намаляват чувството на умора.

Умствена яснота

Медитативните аспекти подобряват умствения фокус, концентрацията и когнитивната функция.

Емоционален баланс

Йога може да помогне за регулиране на емоциите чрез насърчаване на самосъзнанието и чувството за вътрешно спокойствие.

Подобрен сън

Доказано е, че редовната практика подобрява качеството на съня, което води до по-добро цялостно здраве.

Управление на болката

Йога често се използва като допълнителна терапия за състояния на хронична болка, като артрит и болки в долната част на гърба.

Регулиране на теглото

Редовната практика помага в регулирането на теглото чрез повишаване на вниманието към физическата активност, храненето и балансирания начин на живот.

Видове йога

Йога е разнообразна практика с множество стилове, всеки от които набляга на различни аспекти на практиката. Ето някои от най-популярните видове:

Хатха йога

Хатха е основен стил, който се фокусира върху физически пози и контрол на дишането. Това е отличен избор за начинаещи.

Виняса

Виняса е динамичен и плавен стил, който свързва дишане с движение. Известен е със своята креативна последователност и може да бъде предизвикателно физическо натоварване.

Ащанга

Ащанга е енергичен и структуриран стил, който следва специфична последователност от пози и е идеален за тези, които търсят физически изискваща практика.

Бикрам

Известна още като гореща йога (hot yoga), Бикрам включва серия от 26 предизвикателни пози, практикувани в отоплена стая, за насърчаване на детоксикацията и гъвкавостта.

Кундалини

Кундалини се фокусира върху пробуждането и канализирането на спящата енергия (кундалини) в тялото чрез комбинация от пози, дишане и медитация.

Айенгар

Айенгар е известна с прецизното си подравняване и използването на подпори като колани и блокове, за да помогне на практикуващите да изпълняват пози с правилна форма.

Ин йога

Ин е бавен стил, който е насочен към съединителните тъкани, насърчавайки гъвкавостта и релаксацията чрез по-дълго задържани пози.

Възстановяваща йога

Възстановяващата практика използва подпори за поддържане на тялото в пасивни пози, което позволява дълбока релаксация и облекчаване на стреса.

Йога нидра

Известна също като йогийски сън, тази практика включва насочена релаксация и медитация, за да предизвика състояние на дълбока релаксация и изцеление.

Как да започнеш да практикуваш йога

Чрез изследване на осемте етапа на йога човек може да придобие по-задълбочено разбиране за холистичния характер на тази древна практика. Многобройните предимства, от подобрена гъвкавост до намаляване на стреса и подобрена умствена яснота, я правят безценен инструмент в съвременния живот. С разнообразие от стилове, хората могат да намерят този, който резонира с тях и да се впуснат в пътуване към по-здравословен и по-балансиран живот. Независимо дали сте опитен практикуващ или начинаещ, йога предлага по нещо за всеки, което я прави вечен и достъпен път към уелнес. Започни сега.

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия