fbpx
pexels-polina-kovaleva-6019877

Йога е древна индийска практика, която може да проследим над 5 хиляди години назад във времето. Днес е изключително популярна в световен мащаб като един от най-добрите холистични подходи за поддържане на физическо, умствено и духовно благополучие. 

Йога съчетава физически пози (асани), дихателни упражнения (пранаяма) и техники за медитация за постигане на хармония и баланс в тялото и ума. 

Редовното практикуване на йога има дълбок ефект върху женското здраве, атакувайки специфични проблеми и създавайки възможност за балансиран и пълноценен начин на живот.

Йога позите и техните ефекти върху тялото

Йога позите или асаните активират тялото, ангажирайки определени мускулни групи, стимулирайки органите, жлезите с вътрешна секреция и насърчавайки гъвкавостта, силата и баланса. Когато се практикуват правилно и осъзнато, позите могат да доведат до множество положителни промени в тялото. 

Укрепване и тонизиране

Чрез конкретни йога пози се ангажират и укрепват както големите, така и малките мускулни групи. Насърчава се цялостната сила и стабилност, развиват се коремните мускули  и стойката се подобрява.

Гъвкавост и обхват на движение

Йога позите подобряват гъвкавостта чрез удължаване и разтягане на мускулите, сухожилията и връзките. Това намалява риска от нараняване и подобрява мобилността.

Кръвообращение и жизненост

Динамичните йога пози увеличават сърдечната дейност и подобряват кръвообращението, като доставят кислород и хранителни вещества до клетките на тялото. Тази повишена циркулация подпомага детоксикацията и може да допринесе за по-здрава кожа и цялостна жизненост.

Йога за добро женско здраве

Нежният пол често води натоварен живот, балансирайки между работа, семейство, навици, отговорности и какво ли още не. Редовното практикуване на йога може да помогне за справяне с някои от най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват жените. Нека разгледаме как йога може да бъде от полза за женското здраве.

Менструално здраве

Определени йога пози помагат за облекчаване на менструалния дискомфорт и поддържане на хормоналния баланс. Пози, които укрепват мускулите на тазовото дъно и подобряват кръвообращението в репродуктивните органи осигуряват облекчение при менструални спазми.

Управление на стреса

Йога предлага ефективни инструменти за управление със стреса, който ни заобикаля непрекъснато. Възстановяващите пози насърчават релаксацията, облекчават умората и намаляват стреса и безпокойството. Дихателните техники и медитацията, които също са част от йога, успокояват на ума и подобряват общото психическо състояние.

Постнатално възстановяване

Йога позите помагат за следродилното възстановяване чрез укрепване на основните мускули, подобряване на стойката и облекчаване на напрежението във тялото. Също така, възстановяват баланса в организма и осигуряват нежно раздвижване на зоните, засегнати от раждането.

Полезни йога пози за женското здраве

Поза мост – Сету бандха сарвангасана

Укрепва мускулите на тазовото дъно, подобрява кръвообращението в репродуктивните органи и облекчава менструалния дискомфорт.

поза мост

Поза Воин II – Вирабхадрасана II

Подобрява силата на корема, тонизира мускулите на краката и подобрява цялостната издръжливост. Помага за поддържане на добра стойка, което е от решаващо значение за правилното функциониране на тялото и органите.

поза воин

Поза котка-крава – Марджариасана-битиласана

Насърчава гъвкавостта и силата на гръбначния стълб, облекчава болките в гърба, стимулира храносмилането и освобождава напрежението в корема. Особено полезна за жени с менструални болки и дискомфорт.

поза котка-крава

Поза полусвещ – Випарита карани

Подобрява кръвообращението, облекчава уморените крака и подутите глезени, намалява стреса и безпокойството и насърчава релаксацията.

поза полусвещ

Поза богиня – Утката Конасана

Тази поза укрепва долната част на тялото, особено бедрата и седалищните мускули. Подобрява гъвкавостта, тонизира тялото и насърчава стабилността. Поза богинята може да помогне на жените да изградят сила и увереност, като същевременно подобрява цялостното им физическо благосъстояние.

поза богиня

Супта бадха конасана

Тази възстановяваща поза отваря и разтяга вътрешната част на бедрата, осигурявайки облекчение от напрежение и дискомфорт. Също така насърчава релаксацията, намалява стреса и спомага за емоционалния баланс. Тази поза може да бъде особено полезна по време на менструални болки и емоционални дисбаланси.

поза пеперуда

Поза гълъб – Ека пада раджакапотасана

Поз гълъб е насочена към бедрата, глутеусите и долната част на гърба, като увеличава гъвкавостта и освобождава напрежението в тези области. Може да облекчи менструалния дискомфорт, да подобри стойката и да се справи с проблеми, свързани със стегнати бедра и болки в долната част на гърба. Поза гълъб може да се практикува с модификации или вариации, за да отговаря на индивидуалните нива на гъвкавост.

поза гълъб

Йога пози, които трябва да се избягват по време на менструация

Въпреки че, йога може да предложи много ползи по време на менструация, някои пози трябва да се избягват, за да се предотврати дискомфорт или напрежение.

Инверсии

Пози като свещ, стойка на глава и т.н. могат да нарушат естествения поток на кръвообращението и да увеличат интензивността на менструалния поток. Най-добре е да избягвате обърнатите пози през този период от месеца.

Извиване и усукване на гърба

Усукващи или извиващи пози като колело оказват натиск върху корема и могат да изострят менструалните спазми. Препоръчително е да пропускате движения, които включват дълбоки гръбачни извивки по време на менструация.

Финални думи

Йога предоставя на жените мощен инструмент за подобряване на тяхното физическо и психическо здраве. Чрез редовното практикуване на йога, дамите развиват сила, гъвкавост, вътрешен мир, баланс и да усетят трансформиращата сила на йога с цел по-здравословен и по-пълноценен живот.

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия