fbpx
Йога за разбито сърце

Терена на разбитите сърца е труден за минаване, но никой не пропуска да го извърви. Разбитото сърце е универсално преживяване, носещо със себе си вълна от болка и тежки състояния. Но измежду кризите съществува и възможност за преоткриване на себе си.

Често грижата за емоционалните рани остава пренебрегната. Това пренебрежение води до торнадо от физически и психически проблеми. Въпреки това, някъде сред тъмнината има път към изцеление и то започва с признаване на болката и проактивни стъпки към възстановяване.

Съвсем естествено след раздяла се търсят всевъзможни средства за разсейване и притъпяване на болката. От прекомерно гледане на сериали до преяждане, излизане по барове, работохолизъм и т.н. Дори това да осигурява временно облекчение, докато не се адресира основната причина за страданието, то няма да изчезне. Вместо да маскираме болката, истинското лечение изисква изправяне лице в лице с болката, много състрадание и приоритет върху грижата за себе си.

Как да не изгубиш себе си след разбито сърце

 1. Обръщане към себе си.
 2. Челен сблъсък с болката.
 3. Практики, с които да събереш парчетата и да поправиш “счупеното”.

 

Йога предлага убежище за изследване на емоциите. Съществува неразривна връзка между ум и тяло. Движението е мощен инструмент, чрез който се освобождава натрупано напрежение, болка и травма. Чрез фокус върху енергийните центрове на тялото (чакри) и фините канали, йога помага да се освободи блокираната енергия и да се възстанови вътрешният баланс. Застоят е равен на духовна и вътрешна смърт.

Чрез осъзнато движение, дишане и медитация можем да създадем пространство на себегрижа и автентичност. Философията на йога насочва да почитаме емоциите си без осъждане, позволявайки им да текат свободно, докато постепенно намираме утеха, мир и преоткриваме вътрешната ни сила.

Пози

Детска поза

Чудесна за рефлектиране и признаване на емоциите. Успокоява нервната система и допринася за дълбока релаксация. Останете в нея колкото може повече.

Гълъб

Тялото помни и задържа всичко негативно в бедрата. Това е една от най-благоприятните йога пози за освобождаване на емоции, травми и болки.

Протягащо се куче

Тази отваряща сърцето поза освобождава напрежението в гърдите и корема, насърчава освобождаването на негативни емоции и подобрява стойката.

Пеперуда 

Пеперуда в легнало положение с възглавница под гърба. Тази поза стимулира фукнцията на нервната и дихателната система.

Дихателни упражнения (Пранаяма)

Квадратно дишане

 • намалява тревожността
 • подобрява качеството на съня
 • успокоява нервната система
 • спомага за овладяването на преяждане
 • помага при високо кръвно

Вдишване за 4 сек. Задържане на дъха за 4 сек. Плавно издишване за 4 сек. Задържане за 4 сек.

Това е един пълен кръг. За начинаещи се препоръчва 5-10 кръга.

Бастрика

Бастрика е енергизираща дихателна техники, която пречиства блокираните енергийни центрове и повишава жизнеността.

 • подсилва имунната система
 • дава енергия и сила
 • изчиства блокажи в тялото
 • забавя процеса на стареене
 • хармонизира съзнанието и тялото

Гърбът е изправен, раменете са отпуснати, очите са затворени, ръце свити в юмруци. Вдишайте през носа, докато изпълвате ръце нагоре. Рязко издишайте през устата докато ръцете свити в лакти минават надолу и леко тупват гръдния кош. Техниката се изпълнява бързо и енергично.

Препоръчват се 3 кръга по 10 повторения за начинаещи.

Медитация

Получи достъп до безплатна йога

Надникни в нашите йога програми. Абонирай се за седмичния ни бюлетин и получи безплатен достъп до йога, медитация и упражнения за работа със сянката и саморефлексия